Top
Specialisten in bodem, water & funderingen

Wareco verrassend in vele opzichten

03-04-2019

Nieuwe energie

Vanaf 1 januari 2019 mag ik leiding geven aan Wareco Ingenieurs. Na mijn overstap in 2016 van de overheid (waterschap) naar het ingenieursbedrijf Aveco de Bondt is hier per 1 januari een nieuwe dimensie aan toegevoegd in een voor mij nieuwe omgeving met traditionele en verrassende uitdagingen.

Het is genieten om “opnieuw” met professionals aan de slag te gaan. Voor mij nieuw om leiding te geven aan een bestaande groep van echte specialisten op het gebied van water, bodem en funderingen. Bij Aveco was het vooral bouwen aan een afdeling met bevlogen wateringenieurs op verschillen disciplines. Daarentegen is Wareco een gevestigde naam. Kwaliteit, deskundigheid en vindingrijkheid zijn kenmerken die het gezicht van Wareco bepalen. Na enkele maanden mij te begeven in dit bedrijf, ontdek ik ook hier de passie, trots en bevlogenheid van vakbekwame mensen met ideologieën. Gelukkig is er nog genoeg te doen en te ondernemen.

De groei van onze vakgroep Stedelijk Water met zeven specialisten die vanuit Aveco de Bondt zijn overgekomen, maakt van Wareco de toonaangevende marktpartij op dit thema waarin veel opgaven klaar staan. Niet alleen op traditionele wijze worden de vraagstukken op gebied van Stedelijk Water aangevlogen, maar juist ook door inzet van nieuwe tools verrassen we onze klanten. Door sublieme visualisatie gecombineerd met rekencapaciteit, waarmee in luttele seconden de klant een beeld krijgt van elke situatie bij extreme neerslag of zinderende hitte.

Droogte boven water

Droogte is een echt issue geworden. Waar we zo'n twee decennia terug droogte op onze hoge zandgronden leerden kennen en voor landbouw maatregelen bedachten, worden we nu in aanvulling daarop keihard geconfronteerd met droogtegevolgen in laag Nederland. Een doemscenario dreigt als we ons bedenken wat de gevolgen kunnen zijn van droogte voor onze gebouwen, vaak gefundeerd op houten palen, die als gevolg van lagere grondwaterstanden worden aangetast. Ook de media heeft dit risico ontdekt en besteedt terecht veel aandacht aan dit maatschappelijk zeer relevante thema. Wareco kent beide disciplines; zowel stedelijk grondwater als houten paalfunderingen en weet deze als geen ander te verbinden. Onderzoek naar gevolgen, schadebeelden, maar ook naar mogelijke oplossingen voor de toekomst is kenmerkend voor onze werkwijze.

Bijdragen aan bewustwording

Wij hebben als specialist mogen bijdragen aan bewustwording over droogte bij pandeigenaren. Bijvoorbeeld in het RTL avondjournaal en het Amsterdamse AT5 Journaal. Maar ook in KRO-NCRV’s De monitor, NU.nl, het Radio 538 journaal, etc. En meer verdiepend in de vakliteratuur, zoals in H2O en Riolering. We zijn bijzonder trots dat onze specialisten worden gevonden en hieraan bijdragen. 

En nu aan de slag!

Nu is de uitdaging dat we focussen en een handelingsperspectief bedenken. Willen we waterbeheer in Nederland een uniek vervolg geven waar de wereld opnieuw versteld van staat? Dan volstaan we niet enkel met kaartjes en labels, maar met daadwerkelijk oplossingen bieden aan onze klimaatopgaven voor droogte en stedelijk water! De boven- en ondergrond verbinden in uw projecten is daarbij essentieel. Wareco kiest voor focus. Dit heeft geleid tot onze producten waar onze specialisten graag over vertellen.

Jan Put, directeur Wareco