Top
Specialisten in bodem, water & funderingen
Uw adviseur drs. ing. C. Gijsbertsen 020 750 46 00
Mail Cedrick Gijsbertsen

Waterveiligheid in vluchtelingenkamp Jordanië

22-08-2017

In opdracht van de internationale tak van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG-I) gaan we, in samenwerking met SamSamWater, de komende maanden werken aan een drainage- en storageplan voor een vluchtelingenkamp in Jordanië; het Za’atari vluchtelingenkamp. Dit kamp ligt op de grens met Syrië. 

Overstromingen en droogte

Het vluchtelingenkamp is gelegen in de regio Mafraq in Jordanië. In het kamp, opgericht in 2012, zijn circa 80.000 Syrische vluchtelingen gehuisvest. Het kamp is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een stedelijke omgeving met een grote dichtheid aan wegen, wooncabines en voorzieningen.

De regio van het kamp is een semi-aride gebied, wat ondermeer betekent dat er sprake is van een onregelmatige verdeling van (beperkte hoeveelheden) neerslag over het jaar. In de regenperiode van vier maanden valt alle neerslag in enkele piekbuien. De overige maanden van het jaar zijn uitermate droog. Tijdens de piekbuien vinden in het kamp regelmatig overstromingen plaats doordat geen voorzieningen zijn getroffen om overtollig regenwater te sturen en af te voeren. In de overige droge maanden is juist sprake van een tekort aan water.

Duurzaam drainageplan

Samen met SamSamWater werken we aan een duurzaam drainageplan voor het vluchtelingenkamp waarbij enerzijds overstromingen worden voorkomen maar anderzijds het water in het kamp zoveel mogelijk wordt vastgehouden zodat het kan worden benut in de droge maanden. Hiervoor zetten wij eeuwenoude lokale technieken in om afstromend hemelwater in het kamp te vertragen en op te slaan. In oktober verwachten wij de eerste resultaten van het drainage- en storageplan te kunnen presenteren.

Wilt u meer informatie?

Neem vrijblijvend contact op met onze adviseur.

Cedrick Gijsbertsen Contact

Mail Cedrick Gijsbertsen  020 750 46 00