Wilt u meer informatie?
Neem vrijblijvend contact op met onze adviseur.
In de wijk Corpus den Hoorn is door een woningstichting een renovatie uitgevoerd. Hierbij zijn oude woningen gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Tevens is nieuwe riolering met drainage aangelegd. Na de renovatie zijn in de wijk veel (grond)waterproblemen ontstaan; hierdoor twijfelt de gemeente aan het functioneren van het hemelwater- en drainagesysteem.
Het onderzoek had als doel inzicht te geven in de ontstane situatie:
We hebben de beschikbare gegevens zoals ontwerp- en revisietekeningen bestudeerd. Ter verificatie van de beschikbare gegevens is een interview met de uitvoerder gehouden, zijn proefsleuven gegraven en zijn riolering, drainage en kruipruimtes geïnspecteerd. Tevens zijn boringen, grondwaterstandmetingen, een analyse van de grondwaterkwaliteit en doorlatendheidmetingen uitgevoerd.
Op basis van de onderzoeksresultaten zijn de ligging en het functioneren van de riolering en drainage geanalyseerd. Tevens zijn de stelsels getoetst aan de vastgestelde civieltechnische randvoorwaarden van de gemeente. Geconcludeerd werd dat de riolering goed functioneert. Over de drainages was veel onduidelijk. Ondanks de vele drainages die in de wijk waren aangebracht, was er sprake van structureel hoge grondwaterstanden. Gesteld werd dat de drainage niet duurzaam en toekomstbestendig is. In de ontwerp- en aanlegfase is onvoldoende rekening gehouden met de civieltechnische randvoorwaarden. De systemen zijn onvoldoende controleerbaar en reinigbaar. Het onderzoek heeft geresulteerd in diverse oplossingrichtingen voor zowel gemeente, woningstichting Nijestee als particulieren.
Op basis van het onderzoek kon de gemeente onderbouwd oplossingsrichtingen afwegen en een besluit nemen om de openbare ruimte (inclusief riolering en drainage) van Nijestee over te nemen.